Nyfødt føl
Motion er vigtigt for det nyfødte følNyfødte føl bør sutte og stå af sig selv indenfor 2-4 timer, og det er uhyre vigtigt at føllet får råmælk indenfor de første ca. 6 levetimer, da føllets tarmslimhinde ellers lukker for overførslen af antistoffer. Antistofferne i mælken er føllets eneste immunforsvar i de først mange levemåneder. Højelse Hesteklinik råder over en råmælksbank til føl, der mister deres mor under folingen.
Ved dyrlægekontrol af nyfødt føl undersøges om føllet har normal adfærd og instinkter. Det vurderes, om føllet er fysisk normalt, herunder om der er tegn på medfødte lidelser som f.eks ganespalte, lyskebrok (hingsteføl), øjenlidelser (eksempelvis entropion/ indadvendte øjenhår) mm.
Det undersøges om mave-/ tarmkanalen er funktionel, herunder om føllet er kommet af med den første afføring (meconium); - i mange tilfælde vil dyrlægen vælge at give et lavement for en sikkerheds skyld.
Navlestedet vurderes og desinficeres, idet det kan være indgangsport for bakterier og danne grobund for følsyge. Hvis ikke hoppen er vaccineret ca. en måned inden foling bør føllet have stivkrampeserum for at være beskyttet.
Føllets benstilling vurderes for medfødte stillingsfejl, så der kan lægges en strategi for eventuel terapi og korrigering.
Det er vigtigt at huske, at føl er særligt udsatte for ormeangreb, hvorfor de bør behandles med nøje udvalgte ormemidler efter nærmere aftale med dyrlægen. Det enkelte føls behandlingsbehov er i høj grad afhængig af besætningens smittepres, men som udgangspunkt bør føllet behandles cirka hver 3. måned.
Hoppen tjekkes for udrivninger og for normal mælkeproduktion. Efterbyrden hos hoppen bør være afgået inden 8 timer efter folingen. Tilbageholdt efterbyrd kan give anledning til eksempelvis lokal og systemisk infektion, forgiftning og forfangenhed, hvis der ikke sættes ind med korrekt behandling.
Føl der patterVokspropper umiddelbart før foling Den første tår mælkDet er vigtigt at undersøge, om efterbyrden er helt ude. Konsultér altid dyrlægen, hvis du er i tvivl. Få timer gammelt føl med 'hængende' forknæ og bløde bagkoder